Press
"Cliff Barnesin hellittämätön runttaus ei ole turhaa eikä trendikästä"
"Ulvilasta Poriin ajautunut Cliff Barnes on pitänyt 20 vuoden taukoa, mutta koronavuodet saivat bändin liiderin JP Jakosen äänittämään uutta albumia omin nokkinensa sekä soittamaan kaikki instrumentit lukuun ottamatta stilikaa, trumpettia ja muita erikoisuuksia. Levyllä on useita etäosuuksia muusikoilta ympäri maailman. Luonteri Surfin Kalle Grotenfelt edustaa Itä-Suomea uljailla Farfisa-uruillaan.
Free Flyin’ -soundimaailmaa hallitsee julmetun karhean garage-kitaran sahaus, mutta riffeissä ja melodioissa on yksitotista drone-särinää jäntevämpi riffipohja. Laulut ovat rauhallista, selkeää luentaa hellittämättömän runnomisen yllä.
Kaikkiaan Cliff Barnesilla vallitsee repaleisen mutta ryhdikkään selviytymisen soundi ja sähköisen äänimaailman kattava mantra. Mitään turhaa tai trendikästä ei pelkistettyyn perussoundiin haluta ahtaa, mutta samalla maailmalta kerätyt soitto-osuudet vaihtelevat synteettisistä äänivalleista pienempiin sävytyksiin ja sooloihin.
Jakosen määrätietoisuus puristaa musiikista sakeaa ydinmehua, nautittavan makeaa auraalista tenhoa sekä aukotonta kokonaisnäkemystä. Kauhuelokuvien määritelmien mukaisesti alitajunnan sudet ulvovat psyyken kellarissa ja ylhäällä tapulissa räpistelevät lepakot. Almost Had It on ripeydessään oiva ja houkuttava sisäänheittokipale albumin kakkosraitana."
"Maailma muuttui, Cliff Barnes ei"
"Porilainen Cliff Barnes otti pitkään happea, lopulta peräti 20 vuoden ajan, mutta nyt katkesi niin julkaisu- kuin keikkataukokin. Oikeastaan korona-aikana syntynyt albumi on pitkälti laulaja/lauluntekijä JP Jakosen omin voimin tekemä kokonaisuus, johon on vain napsittu tekijöitä eri puolilta maailmaa. Eikä pandemiamaailmassa ole todellakaan lennelty pitkin mantereita lentokoneella, vaan yhteistyö on tapahtunut netin ylitse. Se on sitä todellista vapaalentoa näinä päivinä.
Maailma on muuttunut parissa vuosikymmenessä runsain mitoin, mutta muutoksen tuulet eivät Cliff Barnesin musiikissa sen järisyttävämmin kuulu läpi. Ysärihenkinen indierock pörisee ja särisee kuin ennen, eikä esimerkiksi menopala Almost Had It ole niinkään kaukana edes 70-luvun säröisemmistä jutuista. Soundipuolella arvossa on lievä ruosteisuus ja likaisuus, joka on taatusti toisille herkkua – ja toisille myrkkyä.
Tarkoin harkittu ja sopivasti mitoitettu hygieniattomuus äänen puolella on kuitenkin mielestäni Cliff Barnesin suuri voimavara ja etu, sillä kaikista ysäriviitteistä huolimatta Jakonen taitaa kuulua ainakin tiettyyn pisteeseen saakka Neil Youngin seuraajiin. Samalla tehdään pesäeroa 90-luvun toiseen äärilaitaan, kun soundeja hinkattiin ja raitoja ladottiin ilman minkäänlaista tolkkua. Nyt rock tuntuu iholla, se puristuu hikikarpaloiksi niskaan ja saa sykkeen nousemaan kuin huomaamatta.
Runtun takana on kuitenkin enemmän laaksoja ja syvänteitä, kuin mitä ensivilkaisuilla arvaisikaan. Turn to Evil ottaa kaihoonsa kulmaa jopa puhaltimista ja alleviivaavasti isoilla kirjaimilla otsikoitu GONE uskaltaa hidastaa askellustaan ja antaa nuottien tipahdella raskaiden omenoiden tavoin alas. Eikä nopeakaan jolkotus tuota minkäänlaista ongelmaa, sillä ainoana kolmen minuutin haamurajan alittava Everyone You’ll Ever Know on malliesimerkki jouhevasta kitararockista.
Maailma muuttui, Cliff Barnes ei niinkään, eikä muutosta edes kaivattu näillä main. Free Flyin’ ei nouse rockin suurten albumeiden joukkoon, mutta se tuo takaisin jotain, jota ainakin itse huomasin kaivanneenikin."
"Filosofian tohtori on myös rokkari"
Reposaarelainen JP Jakonen eksyi 5-vuotiaana Porin nuorisotalon kellariin katsomaan paikallisen Maddox-yhtyeen keikkaa. Isosiskon poikakaveri soitti yhtyeessä bassoa.
”He soittivat aikansa 1980-luvun puolivälin katurokkia. He soittivat niin lujaa, että juoksin yläkertaan itkemään, sillä pelkäsin kuuroutuvani.”
- Jukkapekka Varjonen / Satakunnan kansa
"Cliff Barnes palaa takaisin 20 vuoden tauolta"
"Porilainen indierockbändi Cliff Barnes palaa takaisin 20 vuoden tauolta.
'Koronavuosina äänitetyllä levyllä on sellainen erikoisuus, että olen soittanut itse kaikki instrumentit lukuun ottamatta trumpettia, steel-kitaraa ja muita harvinaisempia juttuja. Niiden soittajat on tilattu netistä, ja muusikot ovat äänittäneet osuutensa kuka missäkin: Intiassa, Espanjassa, Briteissä, Yhdysvalloissa, Zimbabwessa ja Australiassa', kertoo biisintekijä ja kitaristilaulaja JP Jakonen.
Levyllä soittaa Farfisa-urkuja myös legendaarisen Luonteri Surf-yhtyeen Kalle Grotenfelt.
Cliff Barnes aloitti vuonna 1998 ja keikkaili vuoteen 2003 saakka. Bändi julkaisi omalla Southfork Records -levymerkillään kolme demoa ja yhden vinyyli-EP:n. Tammikuussa 2023 julkaistaan Free Flyin-LP:n ohella kasettikokoelma bändin varhaistuotannosta."